Recunosc, obișnuiam să fac acest lucru și chiar am avut o perioadă de câteva luni în care am donat constant pentru un ONG din România. Mă gândeam, ca și mulți alții, că implicarea mea va juca un rol în viața altor oameni. Este admirabil să fii acel tip de persoană care vede doar binele în cei din jurul și chiar încurajez acest lucru. Dar, în același timp, consider că este important să fim conștienți.

Se întâmplă uneori să ajungi la un punct în care eforturile tale nu mai au niciun rost. Ce faci atunci când oamenii pe care încerci să-i ajuți, nu doresc să se schimbe? Ce se întâmplă sau ce faci atunci când oamenii pe care îi ajuți te mint că cineva drag lor suferă de “x” boală gravă și au nevoie de ajutor financiar?

M-am gândit să public acest articol după ce am observat o postarea de pe Facebook, realizată în urma cu două ore de cineva, în care se vorbea despre cum un grup de oameni faini au încercat să o ajute pe o “mămică necăjită” care e săracă și cu fiul bolnav (tumoară pulmonară).

Țin să specific din start că acesta este doar punctul meu de vedere, nu mă implic direct în acest “scandal” și nici nu am de gând să precizez cine sunt persoanele implicate în acesta. De asemenea, menționez și faptul că orice persoană este nevinovată până la proba contrarie (parcă așa era conform legii) și până în momentul redactării acestui articol, persoana acuzată de înșelăciune și uz de fals nu a intervenit în respectiva discuție și nici nu a prezentat dovezi care să-i susțină nevinovăția, până în momentul de față!

Am mers de câteva ori pe acest drum gândindu-mă că cei pe care îi ajut într-un fel sau altul, nu sunt persoane rele, ei doar au ales un drum greșit sau sunt forțați de anumite circumstante pentru a ajunge să cerșească pe stradă sau să ceară ajutor de la străini pentru o operație pe care trebuie să o realizeze cineva drag lor care nu își permite implicațiile financiare.

Părinții mei m-au învățat să nu dau sfaturi nesolicitate și nici să încerc să ajut pe cineva dacă nu mi se cere ajutorul. Întotdeanua mă gândeam ca acest lucru este destul de răutăcios și ca doar o persoană foarte rea poate să fie atât de indiferentă cu cei din jur și problemele lor. Însă, pe măsură ce cresc în vârstă, am început să realizez ca ai mei aveau dreptate.

Societatea pune întotdeauna accentul pe necesitatea de a ajuta oamenii din jurul nostru și eu fac acest lucru. Cei din jurul nostru ne spun sau auzim peste tot că ar trebui să-i ajutăm pe cei din jurul nostru necondiționat și când nu se așteaptă. Desigur, niciunul dintre aceste lucruri nu este greșit și fiecare este liber să aleagă ce face cu viața lui, cu timpul lui și mai ales cu banii lui.

Din punctul meu de vedere, nu este neapărat o idee proastă să ajuți oamenii din jurul tău. Dar, nici o idee genială. Și în continuare voi prezenta pe scurt motivele pentru care personal m-am oprit din a ajuta anumiți oameni și de ce cred că ar trebui sa fim mai atenți atunci când ajutăm pe cineva:

1. Nu mai încerca să ajuți oamenii care nu merită ajutorul tău.

Dacă oamenilor pe care îi ajuți nu le pasă de tine, tu nu ar trebui să-i ajuți. Acest tip de persoane nu merită ajutorul tău. Niciodată să nu oferi ceva pe gratis. Oameni care nu merită ajutorul meu: cerșetori, boschetari, etc. – aștia de ne întâlnim toți cu ei prin metrou, ratb și pe străzile din minunatul București.

Fun story: Cerșetor în tunelul de la metrou la Unirii 1 spre Unirii 2, un domn foarte în vârstă și simpatic, mă gândesc să-l ajut. Mă opresc la McDonald`s să mănânc ceva și cumpăr un meniu pentru el (acesta ținea în mână un carton pe care scria că îi este foame), ma duc să-i livrez mâncarea și raspunsul lui: “Nu îl primesc că nu am unde să-l țin.”, îi spun că poate să-l manance acolo pe loc și îmi răspunde: “Nu. Eu vreau bani să-mi iau ceva de mâncare, ce vreau eu!”.

Așa că am decis să plec cu meniul respectiv de lângă nenea cerșetor, să nu-i ofer niciun ban și să îmi readuc aminte de ce mi-am jurat că nu mai am tentative de fapte bune cu cerșetori.

2.  Nu mai ajuta oamenii care nu apreciază ajutorul oferit.

Cea mai simpla metodă de a transforma un prieten într-un inamic este prin a îi oferi sfaturi pe care el nu vrea să le audă.

3. Nu mai ajuta ONG-urile sau cazurile sociale de tipul povestii anterioare cu tumoarea pulmonara până nu ai dovezi concrete că respectivul caz este real.

La sfârșitul zilei, totul poate fi bun sau rău. Noi doar trebuie să depunem mai mult efort pentru a găsi echilibrul corect între cele două. Întotdeauna trebuie să ne gândim cu atenție, înainte de a ne oferi să ajutăm pe altcineva. Dacă nu ne gândim serios înainte de a ajuta pe cineva, există un risc foarte mare de a fi păcăliți, înșelați și de a pierde timp, bani sau relații de prietenie dragi nouă.

Un act aleatoriu de bunătate poate schimba viața cuiva, dar în același timp o poate distruge pe a noastră.


Revenind la cazul prezentat anterior cu copilul care are sau poate ca nu are o tumoare pulmonară: nu știu cum se va termina această poveste și sincer să fiu nici nu îmi pasă. Din punctul meu de vedere, orice persoană acuzată de un anumit lucru este nevinovată până la proba contrarie sau mai bine zis, până se demonstrează vinovăția sau nevinovăția.

În acest caz, persoana acuzată trebuie să prezinte dovezi concrete care să dovedească că are copilul bolnav și că în prima fază (când a început să contacteze anumite persoane pentru a cere ajutor) nu a utilizat acte false, apoi se poate discuta despre defăimarea publică a respectivei persoane de către cei care au postat pe Facebook mesaje publice în care o acuzau de înșelăciune și uz de fals. De asemenea, înșelăciunea și uzul de fals, din câte îmi aduc aminte sunt probleme penale cu dosare și la mititica. În timp ce, defăimarea publică sau alte chestii asemănătoare sunt reduse doar la plata unor daune morale, materiale, financiare.

Stoian Ciprian

Stoian Ciprian

Fondator at ComunicarePR
Specialist Marketing Online & SEO - ofer consultanță strategică în domeniul promovării online. Dacă doriți să discutăm despre creșterea afacerii dvs. prin intermediul serviciilor de promovare online pe care le ofer, puteți intra în contact cu mine!
Stoian Ciprian

3 thoughts on “De ce nu ma implic in cazuri sociale sau in ajutarea oamenilor cu probleme

 1. Stiu si eu cazul despre care povestesti, a fost dezbatut pe larg intr-unul din grupurile in care sunt membru. La fel cum ai spus, nu stiu cum se vor solutiona lucrurile si nici nu o sa stau sa urmaresc, insa mi s-ar parea un gest foarte urat sa te “joci” cu inventarea oricarui tip de boala.
  Am ajutat niste cazuri concrete la serviciu, cand doua colege au fost diagnosticare cu cancer si s-au facut campanii extinse prin care s-au strans bani pentru a le ajuta cu tratamentul respectiv, iar sotul meu da frecvent bani batranilor pe care ii vede la tomberoanele de gunoi ca strang sticle de plastic sau cauta mancare, dar nu cer nimic.
  Cred ca fiecare dintre noi decide care este cea mai buna modalitate prin care isi poate aduce contributia la binele celorlalti.

 2. Un articol foarte bun si pertinent. Nu stiam despre cazul de mai sus, dar imi inchipui ca exista multe astfel de persoane care mint fara scrupule si inventeaza boli si probleme. Si culmea, le merge, mai fac si bani din asta. Ce ai povestit la punctul 1, cu domnul in varsta care a refuzat mancarea….e strigator la cer. Mda, probabil ca voia altceva sa ia de banii aia, tigari sau alcool. Sfatul dat la punctul 2 este foarte bun (aici mai am si eu de lucru…).

  1. Sau poate ca era trimis la cersit de un anume clan de interlopi (tigani) si doar de bani avea nevoie. Mai ciudat este ca in tunelul de la metrou la Piata Unirii, in mod constant, poti da peste 1 sau 2 cersetori. Desi, din cate stiu, fiecare statie de metrou are minimum 2 politisti si 2 oameni la paza pe langa aparate. Mai nou, am observat ca Metrorex a pus oameni in acel tunel la orele de varf si in ultimele 2 saptamani nu am mai vazut picior de cersetor pe acolo sau poate am avut eu norocul sa nu mai dau de ei.

   Insa, in Romania, sistemul infractional este mana in mana cu anumite organe ale legii, daca ar fi sa ne luam dupa cum merg unele lucruri, nu?

Leave a Reply