Domeniul tehnicii este stăpânit de bărbați, iar conform Departamentului Muncii, doar 26% dintre angajații din sfera matematicii și computerelor sunt femei și o bună parte din aceste 26 de procente vin din afara Silicon Valley.
Dar sunt și destule femei care pot concura fără nici o problemă cu bărbații, în materie de realizări. În ciuda provocărilor cu care se confruntă orice inginer care nu se încadrează în cultura alimentată de testosteron a Silicone Valley, multe femei și-au lăsat amprenta în domeniu și au luptat pentru a-l îmbunătății.

De aceea este important să amintim câteva dintre amazoanele acestui domeniu.

1.Whitney Wolfe

Wolfe a plecat de la fosta sa slujbă ca și co-fondator al Tinder în mijlocul unui scandal de hărțuire sexuală, dar a refuzat să părăsească piața aplicațiilor pentru întâlniri. În loc să se scufunde în anonimat, Wolfe a creat Bumble, care într-un timp destul de scurt a ajuns pe locul 4 în topul aplicațiilor pentru întâlniri.

2. Laura Weidman Powers
Laura Weidman Powers este unul dintre cei mai mari susținători ai diversității în domeniul tehnicii. Prin site-ul său CODE2040 ea sprijină tinerii ingineri de origine latină și afro-americană, încercând să se asigure că aceștia au un nivel de reprezentare proporțional în branșă.

3. Ellen Pao

Ellen Pao, s-a ocupat de Reddit și înainte de asta a fost un partener junior la firma cu capital de risc Kleiner Perkins Caufield Byers. Ea a dat în judecată această firmă pentru discriminare în funcție de sex, pierzând procesul, dar aducând în atenție discriminarea împotriva femeilor din Silicone Valley. Ea mai este și co-fondator al Project Include, un ONG care pune la dispoziție recomandări pentru managementul de startup-uri cu privire la modul în care se pot construi companii cu o rată a diversității mai mare.

4. Laura Gómez

Laura Gomez este o susținătoare a diversității în domeniul tehnicii și susține această cauză și în timpul slujbei sale. În calitate de CEO al instrumentului de analiză a oamenilor, Atipica, fosta angajată a Twitter ajută companiile să folosească date pentru a face angajări strategice. Asta include folosirea datelor pentru a ajuta companiile să-și diversifice forța de muncă.

5. Erica Joy Baker

Erica Joy Baker este una dintre femeile din spatele Slack, instrumentul de comunicare care a făcut vâlvă în toate clădirile de birouri din America. Fostă angajată a Google, Baker se împarte între rolul de inginer senior la Slack și cel de susținătoare a diversității și a mai marii accesibilități la educație în domeniul tehnicii.

6. Reshma Saujani

Reshma Saujani a fondat Girls Who Code, care a ajutat la evidențierea faptului că numărul de femei care au acces la educație în domeniul coding-ului este mult mai mic decât cel al bărbaților. Saujani a candidat pentru un post public și a recrutat ambasadori de profil înalt în Girls Who Code, cum ar fi super-modelul Karlie Kloss.

7. Jill Wetzler

Wetzler este directorul de inginerie al companiei Lyft, unde a ajuns după ce a trecut și pe la Salesforce și Twitter. Recent, Weltzer a spus celor de la USA Today College că cel mai bun sfat pe care-l poate da în legătura cu cariera, este acela de „a-ți conștientiza întotdeauna valoarea”

„Dacă mă simt blocată sau simt că nu sunt folosită suficient sau că nu reușesc să am impactul pe care eu cred că-l pot avea, îmi reamintesc mie însămi că trebuie să fiu conștientă de propria-mi valoare.”, a spus Weltzer. „Câteodată acest fapt mă determină să fac ceva îndrăzneț”

8. Kimberly Bryant

Kimberly Bryant a fondat Black Girls Code pentru a le oferi tinerelor de culoare oportunitatea de-a învăța tot ceea ce le trebuie pentru a reuși în domeniul tehnicii. Bryant are un CV lung în ceea ce privește tehnica și a făcut din sprijinul noii generații o prioritate, în tandem cu munca pe care o desfășoară.

9. Arlan Hamilton

Arlan Hamilton a fondat Backstage Capital, o firmă cu capital de risc, care investește în startup-uri create de femei, minorități și antreprenori care fac parte din comunitatea LGBT. Portofoliul ei de startup-uri este impresionant și devotat viziunii ei inițiale. În plus, Hamilton a pus Backstage Capital pe picioare, în ciuda feed-back-ului rezervat din partea marilor investitori, în timp ce era LIPSITĂ DE ADĂPOST sau cu alte cuvinte, homeless.

Hamilton a accentuat faptul că firma nu este una non-profit, ci încearcă să producă bani, exact precum competitorii săi, doar că Backstage Capital reușește să facă asta găsind cele mai bune idei din partea grupurilor sociale cărora nu li se oferă, de obicei, sprijinul de care au nevoie pentru a porni la drum.

10. Belinda Johnson

Belinda Johnson a fost numită „Sheryl Sandberg a Airbnb”. În calitate de șef pe probleme de afaceri și director juridic pentru gigantul de pe piața de închirieri de case și apartamente în scopuri turistice, ea ajută la crearea și stabilirea  abordării pe care compania o are în contact cu autoritățile de reglementare și convinge gazdele să fie cei mai mari suporteri ai Airbnb. Johnson are ani de experiență în ghidarea problemelor juridice ale companiilor de pe internet, inclusiv în perioada de început a Yahoo. În timp ce CEO-ul Airbnb își crește profilul public, Johnson ia toate deciziile de fapt.

11. Stacy Brown-Philpot

Stacy Brown-Philpot este CEO-ul de la TaskRabbit și fostă angajată a Google și Goldman Sachs. La Google, ea a fost director senior al operațiunilor globale de consum și a condus operațiunile de vânzare în India. Pe lângă conducerea unuia dintre cei mai importanți jucători din economia gig-urilor, mai face parte și din consiliul de la Black Girls Code.

12. Tracy Chou

Tracy Chou este un inginer și fostă angajată a Pinterest și Quora. De asemenea, ea a ajutat la stimularea companiilor din domeniul tehnicii în direcția dezvăluirii statisticilor legate de diversitate prin intermediul unui proiect Github care s-a ocupat cu cercetarea numărului de femei care activează în domeniul ingineriei. Astăzi, cele mai importante companii de tehnologie împărtășesc publicului informații cu privire la diversitatea din rândul angajaților lor, iar Chou este în mare parte responsabilă pentru asta.

Leave a Reply