Wikileaks a lansat în mediul online peste 8.000 de documente care atestă puterea și acoperirea pe care o are CIA (Central Intelligence Agency) asupra dispozitivelor pe care le utilizăm zilnic.

Documentele lansate de către Wikileaks au fost denumite ”Vault7”, iar ele se refera la  capacitatea de intruziune în viața de zi cu zi din partea CIA.

În documentele lansate de către Wikileaks se regasesc detalii care probabil pe mulți dintre noi e posibil sa ne sperie și să ne gândim mai bine înainte de a mai cumpăra dispozitive care pot fi accesate de către CIA prin diverse software-uri folosite pentru a combate terorismul.

Odată cu lansarea documentelor, CIA a avut un răspuns asupra lor pe data de 8 Martie, în declarația pentru presă nu au fost comentarii despre autenticitatea documentelor lansate de Wikileaks, dar au susținut clar misiunea biroului CIA:

”Misiunea CIA constă în colectarea agresivă de informație externa ca să protejeze America de grupări Teroriste, Națiuni Ostile sau alți Adversari. Este treaba Biroului CIA sa fie inovativ și să fie prima autoritate care protejează America de inamici din afara granițelor”.

Comunicatul de presă a abordat și faptul că CIA nu are dreptul să supravegheze individual oamenii care stau acasa și își văd de rutina zilnică, incluzând și populația Americii în această ecuație.

În documentele lansate de Wikileaks, ”Vault7” se face referire la modalităţile existente în prezent pentru accesarea dispozitivelor pe care îl folosim în fiecare zi, fie că este Smart Phone, fie Smart TV, Laptop, chiar și Routere.

CIA ar putea daca nu ar fi obligată de lege să acceseze cu ușurință absolut orice device pe care il folosim, cel putin așa relatează documentele Wikileaks.

Vault7 dă exemplu de device-uri şi softuri care pot fi accesate usor de către CIA, iar acestea sunt urmatoarele: Apple Iphone, Android Devices, OSx, Microsoft, Smart TV.

Motiv de panică nu există, pentru simplul fapt că potrivit declaraţiilor CIA, agenţia nu va accesa niciodată un civil care nu are legături cu grupări teroriste care ar putea amenința siguranța cetățenilor. O problema ar fi un “Hacker” care își exersează capacitatea de codare pe cetățeni, cu alte cuvinte, este cel mai mic rău faptul că CIA are puterea de a spiona orice device.

Leave a Reply